crowdfunding
سرمایه گذاری جمعی به چه معناست؟

به ساده‌ترین بیان، سرمایه گذاری جمعی (کرادفاندینگ) نوعی سرمایه‌گذاری است که در آن شخص سرمایه‌پذیر، سرمایه مورد نیاز خود را از طریق سرمایه‌های کوچک ولی پر تعداد جذب می‌کند.

این نوع سرمایه‌گذاری به نوعی خلاف رویه معمول جذب سرمایه در دنیای کسب‌وکارها است چرا که اغلب منظور از جذب سرمایه در پروژه‌ها یا کسب‌وکارهای مختلف این است که یک یا دو یا چند سرمایه گذار بزرگ اقدام به تزریق سرمایه‌های کلان به کسب‌وکار مورد نظر کنند.
اگر مایل به سرمایه گذاری کلان هستید با کلیک
وارد این صفحه شوید.
حال آنکه در سرمایه گذاری جمعی، ما با صدها یا حتی هزاران شخص سرمایه‌گذار مواجه هستیم که هر یک مبلغ سرمایه‌گذاری خرد و کوچکی را فراهم می‌آورند و در نهایت مبلغ مورد نیاز پروژه را به صورت جمعی تامین می‌کنند.

البته ممکن است سرمایه گذاری جمعی ترکیبی از سرمایه‌های کوچک و بزرگ را هم به همراه داشته باشد. اما ویژگی خاص آن تعداد بالای سرمایه‌گذاران است.

سرمایه گذاری جمعی چگونه صورت می‌گیرد؟

سرمایه گذاری جمعی غالبا بر روی پلتفرم‌های اینترنتی انجام می‌شود که در این موضوع (مختص موتوراسپرت) از طریق پلتفرم رالیور این امکان مهیا گردیده.

به عنوان مثال رالیور برای ساخت اپلیکیشن جامع خود که ویژه عموم مردم و متخصصان جامعه موتوراسپرت در ابعاد مختلف و کاربردی آن طراحی و تدوین نموده، طرح درخواست تامین سرمایه اولیه خود را بر روی سایت به جهت سرمایه گذاری جمعی ارائه داده و اعلام می‌دارد که به طور تقریبی برای ساخت این پلترم )و یا هر خدمات و نیازمندی‌های توسعه ورزشی) مذکور مبلغی در حدود ۳۰۰ میلیون تومان سرمایه نیاز دارد.

کاربران علاقه‌مند به موتوراسپرت تصمیم می‌گیرند که بنا به میزان اشتیاق و قدرت مالی خود، از سازنده پلترم حمایت مالی کنند.

در این حالت، اگر ۱۰.۰۰۰ کاربر، مبلغ ۳۰.۰۰۰ تومان را به پروژه رالیور منتقل کنند، سرمایه مورد نیاز فراهم می‌شود..

سرمایه‌گذاری جمعی چه انواعی دارد؟

سرمایه گذاری جمعی ممکن است در انواع و اَشکال مختلفی انجام شود. در ادامه رایج‌ترین شکل‌های سرمایه‌گذاری جمعی را نام می‌بریم:

۱) سرما‌یه‌گذاری جمعی رایگان

در این حالت، سرمایه گذاران در ازای کمک‌های مالی خود، مطالبه خاصی ندارند. چنین شیوه‌ای از سرمایه گذاری جمعی در توسعه زیرساخت‌ها از جمله ورزشی (طرح رالیور) و امور خیریه یا بحران‌های خاصی مانند سیل و زلزله در مناطق مختلف نیز انجام می‌شود و شبیه عملی است که چهره‌های مردمی برای جمع‌آوری کمک‌های مالی انجام می‌دهند.

با این حال سرمایه گذاری جمعی رایگان ممکن است توسط اشخاص عادی جامعه و برای اهداف شخصی مانند ادامه تحصیل یا درمان، حمایت از ورزش و ورزشکاران و… نیز انجام شود.

۲) سرمایه گذاری جمعی همراه با پاداش

این نوع از مشارکت، به سرمایه گذاران در ازای حمایت مالی پاداش یا جایزه می‌دهد. این پاداش می‌تواند در قالب کالا یا خدمات باشد. مثلا اگر یک شخص برای تاسیس باشگاه ورزشی رالیور و یا در مجموعه‌ای خاص از کاربران حمایت مالی دریافت کند، می‌تواند پس از افتتاح آن، به کاربران حامی، کارت استفاده رایگان سه‌ماهه را هدیه کند.

همچنین اگر رالیور برای طرح ساخت محصولی خاص (که متعاقباً از طریق همین سامانه و شبکه‌های اجتماعی اعلام خواهد شد) حمایت مالی جلب کند، می‌تواند پس از ساخت آن، نسخه اختصاصی نرم‌افزار یا خدمات بهره‌برداری در بازه مشخصی (بر اساس بودجه مورد نیاز حمایتی) را برای حامیان مالی خود به عنوان پاداش اعمال نماید.

۳) سرمایه گذاری جمعی مشارکتی

این نوع سرمایه گذاری مبتنی بر مشارکت است و به نوعی به مفاهیم مشارکت مدنی در حقوق نزدیک می‌شود.

در سرمایه‌گذاری مشارکتی، سرمایه‌گذاران در ازای حمایت مالی خود و به تناسب میزان سرمایه‌گذاری، سهام دریافت می‌کنند.

در نهایت و با فعالیت پروژه مورد نظر و رسیدن آن به سوددهی، سرمایه‌گذاران می‌توانند در سود به دست آمده به میزان سهام خود سهیم شوند.

مزایای سرمایه گذاری جمعی برای صاحبان کسب‌وکار و برای سرمایه‌گذاران چیست؟

۱) گستره بالای جذب سرمایه

پلتفرم‌های سرمایه گذاری جمعی غالبا مملو از کاربران مشتاق در عرصه‌های مختلف است. بستر اینترنتی این پلتفرم ها سبب می شود که ایده و طرح‌های بسیاری نه تنها در ورزش، بلکه در اکثر زمینه‌ها، شانس یافتن جامعه پرتعداد علاقه‌مند به طرح خود را داشته باشند.

۲) بررسی همه‌جانبه طرح و تکامل آن

پس از اجرا و ارائه نمونه اولیه طرح در زمینه‌های مختلف، مثلا زمینه هنری، ورزشی، سرگرمی، کسب‌وکار، خوراک و پوشاک و آی تی و… جامعه علاقه‌مندان به آن زمینه شروع به اظهار نظر درباره طرح کرده و به نوعی ابعاد مختلف طرح را با ابراز پرسش از طراح آن، به چالش می‌کشند.

به همین خاطر در عمل، هر طرح و ایده‌ای که به مرحله سرمایه گذاری جمعی برسد بارها مورد بررسی فنی و علمی قرار گرفته و طراح یا مالک ایده می‌تواند طرح خود را با توجه به نظرات کاربران، کامل‌تر و بهینه‌تر سازد.

در نتیجه کاربردی و محبوب بودن ایده تا حد زیادی در این مرحله برای مالک ایده مسجل خواهد شد.

مزایای سرمایه‌گذاری جمعی برای سرمایه‌گذاران چیست؟

سرمایه‌گذاری جمعی می‌تواند لااقل دارای دو امتیاز بزرگ برای سرمایه‌گذاران باشد:

۱) امکان غیرمستقیم عملی کردن پروژه‌های مورد علاقه

بسیاری از افراد در زمینه‌های مختلفی علایق خاصی دارند اما به دلایل عدم تخصص و تجربه نمی‌توانند شخصا به عملی کردن علایق خود دست بزنند.

به همین خاطر این افراد می‌توانند زمانی که با طرح مرتبطی در زمینه مرود نظر خود مواجه شدند، حمایت خود را عملی کنند تا طرح مذکور به مرحله بهره‌برداری و استفاده برسد.

مثلا شخصی که علاقه‌مند به اتومبیلرانی در رشته سرعت است اما تخصصی در زمینه رانندگی حرفه‌ای و مسابقات ندارد، می‌تواند از طرح رالیور برای آشنایی بیشتر با ورزش و حضور در مسابقات همگانی آن و یا از تیم حرفه‌ای مورد علاقه خود حمایت مالی کند.

۲) امکان بهره‌مندی از مزایای مالی و غیرمالی

سرمایه گذاران در سرمایه گذاری جمعی غالبا از سمت صاحبان تیم‌ها نیز حمایت‌های تبلیغاتی می‌شوند.

همانطور که گفته شد ممکن است سرمایه گذار در سود به دست آمده از فعالیت‌های تیم‌ و یا ایده تجاریشان شریک شود و یا خدمات یا کالاهایی در قالب پاداش از مالک تیم دریافت کند.

آیا مایل به سرمایه‌گذاری هستید با کلیک اینجا شرایط سرمایه‌گذاری در رالیور را مطالعه کنید.

منابع:
سایت vindad